Απέτυχε η... ανοιχτή προσέγγιση

Σουηδία: Πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους λόγω κορονοϊού στην Ευρώπη

Σουηδία
Τρί, 19/05/2020 - 18:48

Η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες 7 ημέρες.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τεγκνέλ αρνείται ότι υπήρξε στόχος της σουηδικής στρατηγικής η περιβόητη «ανοσία της αγέλης». Προσδοκώμενη συνέπεια ναι, διευκρινίζει, στόχος η μέρος της στρατηγικής μας όχι. Ερωτώμενοι ποια από τις σκανδιναβικές  χώρες είναι πλησιέστερα στην ανοσία, επιδημιολόγοι γειτονικών χωρών απαντούν: η Σουηδία. Εάν ως εκ τούτου κρίνουν και τη σουηδική γραμμή ως την πλέον επιτυχή, αυτό θα φανεί μετά το πέρας της λαίλαπας, απαντούν. 

Πάντως η Σουηδία έχει βεβαίως δεχθεί εντονότατη κριτική και για την επιλογή της να πει «όχι» στο lockdown. Σχολεία, εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήρια και κάθε είδους δραστηριότητες έμειναν ανοιχτά παρά την πανδημία. Mέχρι την Κυριακή το πρωί, στη Σουηδία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (29.680) και των νεκρών (3.677) από τον νέο κορονοϊό ήταν πολύ μεγαλύτερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως είναι η Ελλάδα (2.819 κρούσματα και 162 θάνατοι) και η Πορτογαλία (28.810 και 1.203 άτομα, αντίστοιχα).

Περισσότεροι Σουηδοί πέθαναν τον Απρίλιο από ό,τι οποιονδήποτε μήνα μετά το 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, καθώς η επιδημία του νέου κορονοϊού αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των θανάτων. Η πανδημία έχει προκαλέσει σχεδόν 3.700 θανάτους από τον Μάρτιο που καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, ωστόσο η επιδημία Covid-19 δεν ήταν τόσο φονική όσο κάποιες εποχικές γρίπες των τριών τελευταίων δεκαετιών -ο απολογισμός των θανάτων τον Δεκέμβριο του 1993 και τον Ιανουάριο του 2000 ήταν υψηλότερος, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Ο αριθμός όλων των θανάτων τον Δεκέμβριο του 1993 ήταν 11.057 σε σύγκριση με 10.458 φέτος τον Απρίλιο.

Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για επτά συνεχόμενες ημέρες, το διάστημα μεταξύ 12ης Μαΐου και 19ης Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldinsata.org. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και μεγαλύτερος από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Η Σουηδία Η ίδια υποστηρίζει ωστόσο ότι αυτή θα αποδώσει και τα αποτελέσματα θα φανούν στο δεύτερο κύμα της επιδημίας. Αυτό που τρομάζει άλλες χώρες δεν είναι τόσο ανησυχητικό για την ίδια αφού ελπίζει ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Μαθηματικής Στατιστικής Τομ Μπρίτον, για να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης αρκεί να μολυνθεί το 40% του πληθυσμού. Ο Τεγκνέλ  πιθανολογούσε ότι πλησιάζαμε τον Απρίλιο το 20% της προσδοκώμενης ανοσίας. Νεότεροι υπολογισμοί βλέπουν ανοσία  σε ποσοστό μόνο 2,5% ακόμη, κι αυτό στη Στοκχόλμη, όπου και το πλήθος των κρουσμάτων. Έχουμε κατά συνέπεια μακρύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, συμπεραίνεται. Αναφορικά με τα ζοφερά αποτελέσματα των ισπανικών τεστ που ανιχνεύουν αντισώματα σε ελάχιστο ποσοστό πρώην νοσούντων, ο Τεγκνέλ παραπέμπει σε πιο αισιόδοξα, σουηδικά. «Σε κάποιον που έχει νοσήσει αποδεδειγμένα από τον κορονοϊό», υπογραμμίζει, «έχει ανιχνευθεί στα σουηδικά τεστ κάποιο είδος τουλάχιστον αντισώματος».

Απέτυχε η περίθαλψη των ηλικιωμένων    

Η επίσημη σουηδική στρατηγική κατά της πανδημίας βασίζονταν σε δύο πόλους. Ο ένας είναι η ισοπέδωση της καμπύλης των νοσούντων, ώστε να διασφαλίζεται η νοσηλεία όλων των σοβαρά ασθενών σε μια κοινωνία που παραμένει λειτουργική. Ο δεύτερος η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου και είναι εκεί που η Σουηδία αποτυγχάνει παταγωδώς. Οι 3 στους 4 από τους άνω των 70 ετών, που θέρισε ο ιός, είχαν να κάνουν με την οργανωμένη γεροντική περίθαλψη. Οι μισοί ως τρόφιμοι γηροκομείων, το 27% που έμεναν σπίτι τους εξυπηρετούνταν από τις επιχειρήσεις νοικοκυριού .

Στις αρχές Μαΐου η επιδημία είχε εισβάλει στα 212 από τα 400 γηροκομεία της Στοκχόλμης. Σε 540 συνολικά γηροκομεία, το κατώτερο προσωπικό των οποίων απαρτίζεται από μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι εκείνοι που έρχονται σε συχνή και στενή επαφή με τους γέροντες, το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό των επιχειρήσεων Οικιακών Υπηρεσιών Hemtjänst. 

Η μεγάλη διάδοση του ιού στους χώρους των γερόντων, λέει ο Χένρικ Λισέλ, στέλεχος της Αρχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, έχει να κάνει με ελλείψεις στοιχειωδών αρχών φροντίδας. Το προσωπικό  για λόγους οικονομικούς αδυνατεί να μείνει σπίτι όταν ασθενεί. Είναι ευθύνη των εργοδοτών να μην εργάζεται όταν ασθενεί. Οι δήμοι ωστόσο που έχουν υπό την επίβλεψή τους την περίθαλψη δεν είναι υπηρεσία επιτήρησης, διευκρινίζει. Αυτά, καθώς τίθενται τα ζοφερά ερωτήματα των ημερών για το ποιος φταίει για την «αποσυναρμολόγηση», όπως το διατυπώνουν, της σουηδικής κοινωνίας. 

Από πολιτικής σκοπιάς η μέριμνα για την τρίτη ηλικία στον δήμο Στοκχόλμης ήταν αρμοδιότητα δημοτικού συμβούλου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το οποίο κόμμα έχει συχνά συμπλεύσει ψηφοθηρικά με τους εθνικολαϊκιστές του SD.