Πέθανε ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ μετά από 323 μέρες απεργίας πείνας

Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ
Παρ, 08/05/2020 - 10:11

Μια μόλις μέρα μετά την πολιτική του νίκη, ο απεργός πείνας των Grup Yorum, Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ έφυγε από τη ζωή καθώς ο καταπονημένος οργανισμός του δεν άντεξε.

«Μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου και κατέληξε, καθώς, πλέον, το σώμα του δε μπορούσε να δεχθεί τους ορούς. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας», ενημερώνει σε ανακοίνωση του το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο.

Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, έπειτα από 323 ημέρες απεργίας πείνας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 6 Μαΐου, πως σταματά την απεργία πείνας, μετά από ικανοποίηση του αιτήματος για συναυλία των Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη.

Ο οργανισμός του όμως δεν άντεξε και σήμερα έφυγε από τη ζωή.

Ήταν ένα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου και απαιτούσαν από την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις, να σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό τους Κέντρο Idil και στα γραφεία τους, να καταργηθεί η επικήρυξη των μελών του συγκροτήματος και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψής τους και να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών.

Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, μέλος του συγκροτήματος πέθανε στις 3 Απριλίου έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

O Γκιοκτσέκ και η Μπολέκ είχαν συλληφθεί στις αρχές του 2019, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν τα μέλη του γκρουπ, πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Η Μπολέκ είχε αφεθεί ελεύθερη στα τέλη του 2019 και ο Γκιοκτσέκ τον Φεβρουάριο του 2020, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν από την απεργία πείνας.

Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και έγινε διάσημο στην Τουρκία και στο εξωτερικό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια. Από το 2016 η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απαγορεύσει στη μουσική κολεκτίβα να πραγματοποιεί συναυλίες.