Χονγκ Κονγκ: Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας στο διεθνές αεροδρόμιο

Χονγκ Κονγκ
Τρί, 13/08/2019 - 19:46

Η αερολιμενική αρχή του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λειτουργίες του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης έχουν "σοβαρά διαταραχτεί" από μια δημόσια συγκέντρωση, καθώς η αστυνομία επενέβη χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού ενάντια στους διαδηλωτές εν μέσω νέων συγκρούσεων που σημειώνονται σήμερα το βράδυ.

Στην ανακοίνωσή της η αερολιμενική αρχή ανέφερε ότι μια συγκέντρωση διαδηλωτών μπλόκαρε την είσοδο στα σημεία περιορισμένης πρόσβασης του αεροδρομίου, εμποδίζοντας τους επιβάτες να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση πιπεριού για να απωθήσει το πλήθος.

Παράλληλα, εντείνονται ποικιλοτρόπως οι πιέσεις σε εταιρείες -εγχώριες και μη- που δραστηριοποιούνται στα κινεζικά εδάφη να εκφράσουν δημόσια την υποστήριξή τους στη στάση του Πεκίνου. Οι οίκοι μόδας πολυτελών ειδών Givenchy (γαλλικός), Versace (ιταλικός) και Coach (αμερικανικός) αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη επειδή κυκλοφόρησαν στην αγορά μπλούζες με στάμπες, που θεωρήθηκε ότι αμφισβητούν την κυριαρχία της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, στο Μακάο και στην Ταϊβάν.

Η δε αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, Cathay Pacific Airways, απείλησε ωμά με «πειθαρχικές επιπτώσεις» όσους υπαλλήλους της «υποστηρίξουν ή συμμετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις». Ηδη απολύθηκαν το Σάββατο δύο εργαζόμενοι του αεροδρομίου για «ανάρμοστη συμπεριφορά», ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκε πιλότος της Cathay Pacific ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Η μετοχή της εταιρείας έκανε χθες εν τω μεταξύ βουτιά σε χαμηλό 10ετίας, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο αυστηρότερος έλεγχος από το Πεκίνο, καθώς και ο αντίκτυπος από τις διαδηλώσεις στην επιβατική κίνηση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κερδοφορία της.

Video