Διαγνωστικά κέντρα: Αποφάσεις σήμερα για την πορεία των κινητοποιήσεων

διαγνωστικα

Την πρόταση του υπουργείου Υγείας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ για το 2019, θα συζητήσουν σήμερα τα μέλη του συντονιστικού όργανου των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαρκείας.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θεωρείται ότι μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, καθώς για να εφαρμοστεί χρειάζεται εισήγηση και απόφαση που θα λάβει η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εγκρίνει ο υπουργός Υγείας, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση της Βουλής. 

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικά του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική συμμετοχή των διαγνωστικών κέντρων ενέτεινε τις πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο, στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίδουν απαντήσεις, αλλά θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.

Η σημερινή συζήτηση του συντονιστικού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που επιδεικνύει προεκλογική διάθεση διαλόγου έρχεται σε συνέχεια της άκαρπης συνάντησης της προηγούμενης Τρίτης.