Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας: Το Σάββατο στον Φάρο

Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας

Στον Φάρο της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 εκδήλωση των «Αναιρέσεων».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

Η εμφάνιση της πανδημίας επαναπροσδιόρισε απότομα όλα μας τα σχέδια για το φετινό Φεστιβαλικό ραντεβού των Αναιρέσεων και μας ανάγκασε να στραφούμε -επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά- στην κατανόηση αυτής της πρωτόγνωρης, για τη δική μας μικροϊστορία, συνθήκης. Να βρεθούμε δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς του ΕΣΥ, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους/ες στον Πολιτισμό και κάθε κλάδο που με νέους τρόπους συγκρούστηκαν με την αχαλίνωτη εργοδοτική αυθαιρεσία, με το σύνολο του κόσμου που έκανε την “ατομική ευθύνη” συλλογική αλληλεγγύη και στήριξη κάθε αδύναμου.

Οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας παγκόσμια εξέθεσαν όσο ποτέ άλλοτε, στην πρόσφατη ιστορία, ότι ζούμε σ΄ένα σύστημα που έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την κερδοφορία με κάθε κόστος. Τι μάθαμε από την πανδημία; Σίγουρα πως την ώρα που επαναλάμβανε η Κυβέρνηση πως είμαστε ίσοι απέναντι στην πανδημία, επιτάχυνε την επίθεση σε κάθε δημόσιο αγαθό, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Το περιβάλλον, τις θάλασσες, τους ελεύθερους χώρους, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη ντόπιων και μεταναστών, τα δικαιώματα μας. Όσο τα εκατομμύρια έρεαν άφθονα για επιχειρηματίες, ελεγχόμενα ΜΜΕ, εξοπλισμό για στρατό και αστυνομία, η ανεργία, οι απολύσεις, η καταστολή εκτοξευόταν!

Μάθαμε ότι το «παραπροϊόν» της πάση θυσίας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας είναι η ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων. Όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι “απόκληροι” του πλανήτη από την Αθήνα ως τη Μινεάπολη, το Σαντιάγο, τη Γουαδαλαχάρα, που γεμίζουν τους δρόμους βεβηλώνοντας τα σύμβολα της αιώνιας καταπίεσης. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή.
Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Αν και γνωρίζουμε πως οι συνθήκες επιτάσσουν αναπροσαρμογές, δεν σκοπεύουμε να αναστείλουμε τη δράση μας. Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για τους δρόμους και τα μέσα που θα πραγματοποιήσουμε την ανάγκη και τον πόθο μας για μια ολότελα νέα ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ενός καλοκαιριού που θα μονοπωλείται από τον πολιτισμό των κοινωφελών ιδρυμάτων και των ημετέρων του ΥΠΠΟΑ.

Παρότι λοιπόν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ μας με τον καθιερωμένο τρόπο, αναζητούμε δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων των Αναιρέσεων 2020 στην Πάτρα θα είναι στο Θεατράκι Φάρου (τέρμα Τριών Ναυάρχων) το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 7.30 το απόγευμα. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας έχει ως εξής:

19.30  -  Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Τέχνη που απελευθερώνει ή που χειραγωγεί; Το πολιτιστικό ερώτημα και ποιος θα το απαντήσει»

«Η τέχνη μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους στα ίδια τους τα χέρια». Εργαζόμενοι στην Τέχνη θα συζητήσουν μαζί μας για τον πολιτισμό, για τις συνθήκες εργασίας και τις διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να ψηλαφίσουμε μια στρατηγική απάντηση για τον αναγκαίο πολιτισμό στο σήμερα, για τον Πολιτισμό της Ανατροπής που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση συνολικής αλλαγής του κόσμου και της κοινωνίας.

Συζητάμε με τους :

Δημήτρη Γκιούλο, Μεταφραστή και Συγγραφέα

Κική Μπαρμπαβασίλογλου, Θεατρολόγο και μέλος της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

Ξένια Μπολότση, μέλος νΚΑ Πάτρας

21.30  -  Χιπ Χοπ live με τους εξής καλλιτέχνες:

Ρήτορας (Viva La Revolucion), R.O.T., Μυστήριος Τύπος, Dualfo – Orich + οpen mics

23.30  - DJ set με τον Type Ψ

Στο χώρο θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων βιβλιοπωλείο με ποικιλία τίτλων και εκδόσεων, θεματικά περίπτερα και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή 27 Ιουνίου στην πλατεία Παναχαϊκής πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση : «75 χρόνια από το Αντάρτικο : ιστορικά συμπεράσματα και σύγχρονες προκλήσεις» για την εμπειρία του Αντάρτικου και πιάνουμε το νήμα των αγώνων μέχρι σήμερα. χρήσιμα συμπεράσματα για μια σύγχρονη επανεξόρμηση της κομμουνιστικής αριστεράς.

Ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με τους ΡΕΜΠΕlution.