Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Γιορτάζοντας στο Μπεγουλάκι και στο Ρωμανό

Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Τη μνήμη των των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμά από σήμερα η Εκκλησία μας και στην Πάτρα πανηγυρίζουν με λαμπρότητα οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη τους, στο Μπεγουλάκι και στο Ρωμανό.

Στις 7.00 το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ρωμανού θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και την ίδια ώρα στον φερώνυμο ναό του Μπεγουλακίου τον εσπερινό θα τελέσει ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντέ ενώ αύριο το πρωί την αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Aπόψε θα τελεστεί ιερά αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών προς τιμήν  των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Νίκος Πλακίδας

Παράλληλα, στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μπεγουλακίου απόψε και αύριο θα φιλοξενηθεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Το χειροποίητο παραδοσιακό κόσμημα στην Ελληνική φορεσιά» από το εργαστήριο Φορεσιάς και κοσμημάτων του Νίκου Πλακίδα στην Κατοχή Μεσολογγίου.

Ο Νίκος Πλακίδας γεννήθηκε το 1965 στην Κατοχή Μεσολογγίου και από μικρό παιδί έδειξε την αγάπη του για την λαϊκή παράδοση της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδος.

Από τα εφηβικά του χρόνια, άρχισε να μαζεύει αυθεντικές φορεσιές, να μελετά τον τρόπο κατασκευής τους, αλλά και να πρωτοστατεί σε έθιμα του τόπου, πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές.

Έτσι, εγκατέλειψε από μικρός το σχολειό και τα «γράμματα» και αφού δούλεψε για λίγο σιδεράς και σε συνεργείο αυτοκινήτων, τελικά για εκείνον μονόδρομος ήταν η τέχνη της βελονιάς που σήμερα τείνει να εκλείψει.

Άρχισε σιγά-σιγά να στήνει το εργαστήρι του, όπου με το μεράκι του και την αγάπη του για την ελληνική φορεσιά, έχει κερδίσει εκ του αποτελέσματος τον σεβασμό και τον θαυμασμό τόσο από διάφορα μέρης της Ελλάδος, όσο και από Έλληνες ομογενείς.

Έχει ταξιδέψει σε 22 χώρες ενώ έχει εκθέσει σε 18 χώρες, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο και φιλελληνισμός. Επίσης, συνεργάζεται με λαογραφικά μουσεία, συλλέκτες, λαογράφους, το Θέατρο «Δόρα Στράτου» και Λύκεια των Ελληνίδων.

Στην Αιτωλοακαρνανία μετρά αρκετές φορεσιές: τη βλάχικη Αιτωλοακαρνανίας που φοριέται σε έξι βλαχόφωνα χωριά κι έχει όλα τα κομμάτια κεντημένα, τη λιτή πλατανιώτικια στην ορεινή Ναυπακτία, τις Σαρακατσάνες φερμένες από την Ευρυτανία, τις στολές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 28-2-2020 και Δευτέρα 29-2-2020 από 10:00 – 13:00 και 18:00 – 22:00. Επιπλέον ώρες για επίσκεψη ομάδων, ομίλων και συλλόγων κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 6949 240 705 και 6955 351 864