Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Μνημόσυνο για όλες τις ψυχές

Ψυχοσάββατο

Σάββατο σήμερα, προ της Κυριακής της Πεντηκοστής και, κατά το τυπικό της Εκκλησίας, κατά την πρώτη ημέρα του τριημέρου, είναι η ώρα κατά την οποία θα πρέπει να μνημονεύσουμε τις ψυχές.

Όχι μόνο των οικείων μας προσώπων που έφυγαν αλλά και «πάντων ευσεβών και ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, ιερέων, μοναχών, μοναζουσών, και πάντων των προγόνων».

Το ψυχοσάββατο είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα.

Η Πεντηκοστή είναι μια από τις γενέθλιες ημέρες που υπενθυμίζουν ότι η παρουσία του ουράνιου Πατέρα, ομοούσιου και αδιαιρέτου, με Υιό και Αγιο Πνεύμα, είναι η αφετηρία για την αιωνιότητα της συνεχούς και αδιαλείπτου κοινωνίας των πιστών με το τρισυπόστατο της θεότητας.

Αύριο Κυριακή, η Εκκλησία μάς καλεί στο ναό για την «ανακαίνιση» του πνευματικού εαυτού μας και μεθαύριο Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος, θα μπει σε τάξη και η ψυχική μας ένωση με το θείον.

  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μητροπόλεως Πατρών, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία αύριο το πρωί στο Ναό Αγίας Τριάδας Ζαρουχλεΐκων.
  • Σήμερα Σάββατο (ώρα 7 μ.μ.) θα τελεστεί στο ναό Μέγας Εσπερινός, υπό του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου.
  • Στο Ναό Αγίας Τριάδας Πατρών (πλησίον της πλατείας Βουδ) αύριο Κυριακή το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία και στις 7 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, από τον Επισκόπο Κερνίτσης.
  • Μεθαύριο Δευτέρα κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία Τριάδα Πατρών θα τελεστεί Αρχιερατική Θεια Λειτουργία και κήρυγμα υπό Μητροπολίτη Χρυσοστόμου.
  • Στον Ναό Αγίας Τριάδας Αλισσού το απόγευμα της Κυριακής (7 μ.μ.) θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών, ενώ τη Δευτέρα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Θεία Λειτουργία, θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Κερνίτσης.
  • Αύριο Κυριακή της Πεντηκοστής ο Θεοφ. κ.Χρύσανθος θα τελέσει το πρωί την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ναό της Αγίας Τριάδας Ψαθοπύργου.