Ιόνια Οδός: Με «πειραγμένους» ταχογράφους 20 φορτηγά

ταχογράφος

Είκοσι παραβάσεις σε φορτηγά βεβαίωσαν στην Ιόνια Οδό αστυνομικοί του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, το Μάιο 2020. Τα εν λόγω φορτηγά είτε έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης δεδομένων του ταχογράφου, είτε οι οδηγοί χρησιμοποιούσαν κάρτες ταχογράφου τρίτων προσώπων.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στα φορτηγά επιμελώς κρυμμένους μηχανισμούς, που αποτελούνταν από ηλεκτρονική συνδεσμολογία (διακόπτες, καλώδια, ηλεκτρονικά τσιπ) και μαγνήτες, με τους οποίους πραγματοποιούταν απ’ τον οδηγό σκόπιμη επέμβαση στην ορθή καταγραφή των δεδομένων, σχετικά με την δραστηριότητα του ταχογράφου (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα που οδηγούσαν μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου από κατάλληλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, ενώ οι μηχανισμοί επέμβασης και παραποίησης δεδομένων ταχογράφου αφαιρέθηκαν.