Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας: Ψήφισμα στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Βασίλης Δημάκης

Απεργία πείνας και δίψας πραγματοποιεί ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά του να μπορέσει να παρακολουθεί τις σπουδές του στο Πολιτικό της Νομικής όπου φοιτεί.

Eίναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, έχοντας περάσει με άριστους βαθμούς όλα του τα μαθήματα μέχρι στιγμής. Τον Απρίλιο, μετατέθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου με την παραμονή του εκεί μπορούσε να πηγαινοέρχεται στη Σχολή του και να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του, στις φυλακές Γρεβενών.

Αίτημα του Βασίλη Δημάκη ήταν να επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του. Για τον λόγο αυτό προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας, έως ότου τελικά επέστρεψε στον Κορυδαλλό.

Δεν επέστρεψε, όμως και στο κελί του, καθώς κρατείται στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης προχώρησε και πάλι σε λευκή απεργία με αίτημα να μεταφερθεί στο παλιό του κελί και να μη βρίσκεται απομονωμένος, καθώς έτσι, και πάλι δεν μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του.

Ψήφισμα στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας εξέδωσε ψήφισμα στήριξης στον Βασίλη Δημάκη:

Κάθε εκπαιδευτικός, κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να στηρίξει το μαχητή Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και κρατούμενος, στις 17/4/2020 μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών, ως τιμωρία για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έκτοτε, προέβη σε απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του, όπως δικαιούται βάσει του σωφρονιστικού νομικού πλαισίου. Μετά τις αντιδράσεις, αλλά και τη στήριξη φορέων και συλλογικοτήτων, έγινε δεκτό το αίτημά του στις 30/4/2020. Όταν μετά από διάφορες κωλυσιεργίες, υπογράφηκε η μεταγωγή του στις 8/5/2020, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως της επιστροφής στο κελί του, οδηγήθηκε τιμωρητικά στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

   Δυο εβδομάδες μετά, ο αποκλεισμός του από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται καθώς στερείται ακόμα και της πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσω των ενεργειών αυτών, το ελληνικό κράτος στερεί τον Βασίλη Δημάκη από βασικά συνταγματικά δικαιώματά  του, αρνούμενο επιδεικτικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Η επίδειξη ισχύος και παντοδυναμίας με την υιοθέτηση τέτοιου είδους πρακτικών, δεν αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται δημοκρατικό και διατυμπανίζει πως εμφορείται από τις αξίες του δικαίου και της ισότητας.

   Χθες, 23/5/2020, με νέα δήλωσή του, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίσταται, ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας και δίψας, παραιτούμενος από την εκπαιδευτική διαδικασία.

 ‘‘Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός γιατ’ αυτονόητο»’’. Β. Δημάκης

Ο Βασίλης Δημάκης διένυσε έναν μεγάλο δρόμο, έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μοίρα του συστήματος «σωφρονισμού» που συχνά επιστρέφει στην κοινωνία χειρότερους απ’ ότι παρέλαβε τους κρατούμενους. Ο Βασίλης Δημάκης είναι ένα λαμπρό παράδειγμα μαχητή της ζωής. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών ως κρατούμενος των φυλακών, αφιερώθηκε στη μελέτη και κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τους φραγμούς που θέτει το εκπαιδευτικό σύστημα. Νοιώθουμε πραγματικά υπερηφάνεια που υπάρχουν συνάνθρωποί μας και μαθητές σαν αυτόν, που πολύ θα θέλαμε να ήταν και δικοί μας μαθητές.

Ως Σ.Ι.Ε.Λ Αχαΐας, ως εκπαιδευτικοί, τασσόμαστε στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη και καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες πριν να είναι αργά για την ήδη επιβαρυμένη υγεία του.