ΔΙΕΚ Πάτρας: Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

ΔΙΕΚ Πάτρας

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η εκδήλωση του ΔΙΕΚ Πάτρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Την εκδήλωση προλόγισε και αυτή τη φορά ο Διευθυντής του ΙΕΚ Πάτρας κ. Νικόλαος Κατσώνης, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης στην άμεση εύρεση εργασίας και τη διαφοροποίησή της από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Για άλλη μια φορά τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη των δεξιοτήτων, κάτι το οποίο λείπει σήμερα από την αγορά εργασίας σύμφωνα και με έρευνες του ΣΕΒ. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές για τη συμμετοχή και τις παρουσιάσεις τους ,τους παρευρισκόμενους, καθώς και τον Υποδιευθυντή Α’ κ. Γιώργο Γιωτόπουλο, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, μαζί του. 

Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία του Υποδιευθυντή Α κ. Γιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή και συμπλήρωσε ότι τα Αγγλικά δεν είναι η μοναδική γλώσσα με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να θυμήσουμε σε αυτό το σημείο ότι η παρουσίαση του κ. Γιωτόπουλου έγινε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στα Αγγλικά και αφορούσε το Scientix, το eTwinning καθώς και τις δεξιότητες και ικανότητες που ένας επαγγελματίας σήμερα πρέπει να έχει. 

Η κ. Δήμητρα Αλεξανδροπούλου, εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Πάτρας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΜΠΣ, Education Management, ήταν η παρουσιάστρια  του Β μέρους της εκδήλωσης αυτής.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Κυριάκο Μπουρίκα, PhD, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και τον κ. Γιώργο Βασιλόπουλο,  Pharmacist, MSc Health Management, MBA. 

Ο Καθηγητής του ΕΑΠ και συνεργάτης του ΙΕΚ  κ. Μπουρίκας Κυριάκος άρχισε ευχαριστώντας τον Διευθυντή κ. Κατσώνη Νικόλαο για την  συνεργασία με το ΕΑΠ και για την προσπάθειά του ΔΙΕΚ όπως και των Υποδιευθυντών να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλα τα απαραίτητα εφόδια και εργαστηριακές δεξιότητες. Η  συνεργασία του ΔΙΕΚ με το ΕΑΠ είναι στρατηγική επιλογή προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν εφόδια, δεξιότητες και γνώσεις και έδωσε το λόγο στον επιστημονικό συνεργάτη Φαρμακευτικής Χημείας και κοσμετολογίας κ. Βασιλόπουλο. 

Η παρουσίαση, η οποία έγινε εξ’ολοκλήρου στα Αγγλικά,  αφορούσε τον αναπτυσσόμενο ρόλο του Βοηθού Φαρμακοποιού, τις ευθύνες και το ρόλο του, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή ή πελάτη.  Σε αυτό το σημείο, η συνεργασία του ΕΑΠ με το ΔΙΕΚ Πάτρας είναι σημαντική διότι προσφέρει πρόσβαση σε εργαστήρια και βοηθά τον εκπαιδευόμενο να καταλάβει τη σημασία των φαρμάκων, το μηχανισμό τους και τη σχέση μεταξύ τους.  Το τοπίο αλλάζει , συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, με τον ασθενή πλέον να γίνεται το κέντρο της ενώ και οι δημόσιες πρωτοβουλίες σχετικά με την υγεία αυξάνονται. 

Η επόμενη παρουσίαση έγινε από την κ. Δήμητρα Αλεξανδροπούλου, εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Πάτρας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΜΠΣ EducationManagement και αφορούσε την ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα της Ναυτιλίας. Στην Ευρώπη, το 70% του εξωτερικού εμπορίου και το 43% του εσωτερικού γίνεται μέσω θαλάσσης άρα είναι απόλυτα κατανοητό ότι η Ναυτιλία είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητά της  παγκοσμίως. Στόχος της Ευρώπης είναι να κάνει οικονομικότερες και πιο αξιόπιστες τις θαλάσσιες μεταφορές, επομένως στοχεύει και στην αναβάθμιση των ναυτιλιακών επαγγελμάτων. Απαιτείται προσωπικό υψηλής εκπαίδευση και εξειδίκευσης και τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους εκπαίδευση προσφέρουν και τα ΙΕΚ. 

Στον τομέα της Μουσικής, ένα νέο τμήμα, ο κ. Ανδρέας Γκολφινόπουλος και ο κ. Σταύρος Ξιούρας παρουσίασαν τις γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματκές προοπτικές για τους αποφοίτους του τμήματος. Ο κ. Γκολφινόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών, λέγοντας πως οι σπουδαστές σπουδάζουν θεωρία της μουσικής, φωνητικές τεχνικές και πως να χειρίζονται ηχητικό εξοπλισμό και εφέ. Αναφέρθηκε ακόμα στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, οι οποίες περιλαμβάνουν συμμετοχή σε χορωδίες, μουσικά σχήματα αλλά και οργάνωση συναυλιών, ή συμμετοχή σε παραγωγές δίσκων.  Ο κ. Ξιούρας μίλησε για το πως μπορούν να ξεπεράσουν το άγχος της σκηνής αλλά και το πως πρέπει να ερμηνευθεί το κάθε κομμάτι. Μίλησε ακόμα για τις εμπειρίες που ανταλλάσσονται και είναι σημαντικές για την εξέλιξη των σπουδαστών. Ο κ. Γκολφινόπουλος πρόσθεσε ότι είναι μια ειδικότητα που καλύπτει το αντικείμενο ευρέως και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και την Μουσική Παιδεία επιπέδου 05. 

Ακολούθησε ένα μουσικό διάλειμμα με τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του τμήματος να ερμηνεύουν το “Fly me to the moon” και το «Παραμύθι με λυπημένο τέλος». 

Ο κ. Ιωάννης Ζησιμόπουλος , οικονομολόγος, MBA, M.Ed., PhD, καθηγητής του ΔΙΕΚ Πάτρας, σε μια παρουσίαση στα Αγγλικά, μίλησε για τις προκλήσεις του εργασιακού τομέα στην τουριστική βιομηχανία και τις προοπτικές απασχόλησης. Τόνισε ότι σημείο  εστίασης αποτελεί η ανάπτυξη βασικών, επαγγελματικών αλλά και αναδυόμενων δεξιοτήτων, λόγω του γρήγορα εξελισσόμενου εργασιακού περιβάλλοντος. Ειδικά, δυο επαγγέλματα, τα στελέχη Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Τροφοδοσίας Ξενοδοχείων, χρειάζονται βελτίωση βασικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ειδικά στον τομέα της οργάνωσης, επίλυσης προβλημάτων, εξυπηρέτησης πελατών αλλά των αναδυόμενων δεξιοτήτων, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες, ΙοΤ, social media, διαχείριση πελατών και πολυπολιτισμικότητας. Το ΔΙΕΚ Πάτρας προσφέρει δύο ειδικότητες σχετικές με αυτά τα επαγγέλματα, Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας και Τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφοριών στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Και στις δύο αυτές  ειδικότητες, οι βασικές, επαγγελματικές και αναδυόμενες δεξιότητες προωθούνται ώστε να διασφαλιστεί το γνωστικό υπόβαθρο των σπουδαστών, συμπλήρωσε ο κ. Ζησιμόπουλος. 

Η κ. Γεωργία Ψιούρη, γιατρός, και οι εκπαιδευόμενοι Αλεξία Σιλαίου και Ιωάννης Λεπεσιώτης παρουσίασαν τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των εκπαιδευόμενων στην Νοσηλευτική. Η κ. Σιλαίου ανάφερε ότι, εκτός από τα τυπικά προσόντα, απαραίτητα είναι η διάθεση για μάθηση, το ομαδικό πνεύμα και η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στο χώρο εργασίας. Ο κ. Λεπεσιώτης παρουσίασε κάποιες αγγελίες, οι οποίες ζητούσαν νοσηλευτές διαφόρων επιπέδων, στις οποίες θα μπορούσαν οι απόφοιτοι του τμήματος να απαντήσουν. 

Η νέα ειδικότητα του ΙΕΚ Πάτρας  Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής παρουσιάζει υψηλή διαφοροποίηση για την κατάρτιση στη Δυτική Ελλάδα και δίνει νέες ευκαιρίες για εξειδικευμένη εργασία στη Μαιευτική και στη Νοσηλευτική.

Ακολούθως, το τμήμα Γραφιστικής παρουσίασε δουλειές του κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών. Την παρουσίαση οργάνωσαν, συντόνισαν και επιμελήθηκαν η κ. Όλγα Απέργη, τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, M.Ed  και η κ. Παρασκευή Μπακογεώργου, Γραφίστρια, Μ.Sc. Την παρουσίασε η καταρτιζόμενη Ανδρονίκη Μιχάκη στα Αγγλικά. Η κ. Μιχάκη μίλησε για τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει, όπως την αφίσα για την εκδήλωση του ΔΙΕΚ σχετικά με τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου. Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης ζήτησαν από τη σπουδάστρια της οποίας η αφίσα επιλέχθηκε, να συνεργαστούν. Η έκθεση για τον Κωστή Παλαμά οδήγησε σε μια συνεργασία για έκδοση λευκώματος με το περιεχόμενο της έκθεσης. Πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν μια εργασία για το Arduino, για το STEM, για το eTwinning, για ένα διαγωνισμό για ανοιχτές τεχνολογίες στον τομέα της εκπαίδευσης και τέλος μια ιδέα του Διευθυντή για καινοτόμες σχεδιαστικά  ταυτότητες των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Πάτρας, κάτι που θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο σε μελλοντικές εκδηλώσεις. 

Η τελευταία παρουσίαση αφορούσε την επαγγελματική κατάρτιση ως παράγοντα επιτυχημένης καριέρας στον τουρισμό και την παρουσίασε η κ. Αναγνωστοπούλου Αικατερίνη, καταρτιζόμενη των Τουριστικών Επιχειρήσεων.  Οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές και οι επαγγελματίες του χώρου αποκτούν πολλές φορές περισσότερες από μια ειδικότητες αφού χρειάζεται να εκτελέσουν σύνθετες εργασίες. Χρειάζεται επιμόρφωση, αναβάθμιση και σύνδεση της κατάρτισης με την αγορά εργασίας μεταξύ άλλων και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να βλέπουν όλες αυτές τις ανάγκες ως επένδυση και να εντάξουν την κατάρτιση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους στις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες τους. Οι απαιτήσεις σήμερα είναι αυξημένες και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και να συνδεθεί με τις επιχειρήσεις ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά. 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Διευθυντής του ΙΕΚ Πάτρας κ. Κατσώνης Νικόλαος, ευχαριστώντας εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους για τη συμμετοχή τους  στις εκδηλώσεις τονίζοντας ότι το ΔΙΕΚ Πάτρας θα συνεχίσει την εκπαιδευτική του πορεία με δυναμικές ειδικότητες και συνεργασίες με στρατηγική αναδιοργάνωση. Τελικός εκπαιδευτικός και οργανωτικός στόχος του ΔΙΕΚ Πάτρας  είναι να πιάσει το ρυθμό της αγοράς εργασίας και τις ανάγκες αυτής για υψηλή, ποιοτική και διαφοροποιημένη υψηλή κατάρτιση επιπέδου πέντε (05).