Στους 210 οι νεκροί

Covid-19: Χωρίς νέα κρούσματα στην Αχαΐα

κορονοϊός
Δευ, 03/08/2020 - 19:41

Μετά την γραπτή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 77 νέα κρούσματα που έδωσε ο κορονοϊός στην χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Αχαΐας.

Από αυτά εννέα άτομα προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό κατά την παρουσία τους σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη ενώ τρία ακόμα προστέθηκαν σε αυτά του γάμου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Ακόμα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1.303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η ενημέρωση για την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα «εισαγόμενα» (σε πύλες ελέγχου και από τεστ όπου οι τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως), ενώ καταγράφηκαν ακόμα:

εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

εννιά (9) στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.

δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.

τέσσερα (4) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.

δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή

Τη μετάδοση της Covid-19 από ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς ακόμη και χωρίς φυσική επαφή, και κατ’ επέκταση τη σημασία αποφυγής συγχρωτισμού στους εργασιακούς και άλλους κλειστούς χώρους, δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA (Michael Riediker, Dai-Hua Tsai. Estimation of Viral Aerosol Emissions From Simulated Individuals With Asymptomatic to Moderate Coronavirus Disease 2019. JAMA Netw Open. 2020;3(7):e2013807).