Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Κορονοϊός
Πέμ, 16/07/2020 - 09:06

Δύο εβδομάδες από το άνοιγμα-ορόσημο της χώρας στον παγκόσμιο τουρισμό, τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ακολουθούν ανοδική πορεία.

Λίγα 24ωρα μετά την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση έδωσε αυστηρή εντολή για χρήση μάσκας σε εστίαση και τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε πιο εντατικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, ΚΤΕΛ και μπαρ.

Τα διάσπαρτα εγχώρια κρούσματα κυρίως τις τελευταίες μέρες στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επιστήμονες, αφετέρου το άνοιγμα των συνόρων στους Βρετανούς από σήμερα και σε λίγες μέρες στους Σουηδούς έχει ως αποτέλεσμα η τήρηση των μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι έκαναν χτες σαφές πως δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό. Η πρόταση της επιτροπή λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους έσκασε για πολλούς σαν κεραυνός εν αιθρία, όχι όμως για τους ειδικούς που βλέπουν τους Έλληνες να είναι πιο χαλαροί από ποτέ.

Χαλαράσαμε με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κοροναϊό μετά την άρση της καραντίνας. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ένας στους δυο έχει χαλαρώσει την αντιμετώπιση του.

Συγκεκριμένα το 47,1% απάντησε πως τηρεί τα ίδια μέτρα προφύλαξης όπως και πριν, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας. Το 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο από πριν και το 10,9% απάντησε πως δεν τηρεί τα μέτρα. Ωστόσο παρά την χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, το Μαξίμου φαίνεται πως αποφάσισε να μην προχωρήσει αμέσως στη λήψη αυτού του μέτρου, αλλά σε πρώτο στάδιο να αυστηροποιήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Σε κάθε περίπτωση αυτό το μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν συνεχίσει αυτή η χαλαρή στάση και η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών.

Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν τους ειδικούς

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας έφτασαν πάνω από 6.000 Βρετανοί τουρίστες. Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό σχηματίζονται καθημερινά ουρές στον Προμαχώνα με τουρίστες να φτάνουν στα σύνορα κρατώντας στα χέρια την πιστοποίηση ότι είναι αρνητικοί στον κοροναϊό.

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται και εποχιακά εργαζόμενοι, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ήταν 27 νέα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά τα εισαγόμενα είναι 9.

Ειδικότερα τα κρούσματα εντοπίστηκαν:

  • 4 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6067 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). 

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.