Ολυμπία Οδός: Με «υβριδικό» σύστημα διοδίων

Ολυμπία Οδός
Πέμ, 04/06/2020 - 10:08

Σύντομα εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία από την Ολυμπία Οδό το υβριδικό σύστημα διοδίων από την ΙΒΙ Group. Το σύστημα αυτό αποτελεί μία πιο δίκαιη χρέωση, που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των ηλεκτρονικών πομποδεκτών της Ολυμπίας Οδού (ο-pass).

Η λειτουργία του είναι απλή. Ο οδηγός και κάτοχος o-pass αναλαμβάνει στο σταθμό διοδίων το αντίτιμο, όπως ορίζεται από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας παραχώρησης για τη ζώνη χρέωσης στην οποία θα κινηθεί. Όμως, όταν εξέρχεται από τον κόμβο της επιλογής του, ένας υπολογισμός αφαιρεί τα χιλιόμετρα που δεν χρειάστηκε να καλύψει. Με βάση αυτή τη χιλιομετρική μέτρηση, αφαιρείται από το πληρωμένο αντίτιμο η διαφορά και τα χρήματα φορτίζονται-επιστρέφονται και πάλι στον λογαριασμό του κατόχου ηλεκτρονικού πομποδέκτη ο-pass.

GRITS – ο ενιαίος πομποδέκτης

Ο ενιαίος πομποδέκτης, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι πλέον είναι το GRITS (Greek Interoperable Tolling System). Στο δίκτυο είναι ήδη οι Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας και Γέφυρα Α.Ε. Από τον Οκτώβριο του 2020 θα ενταχθούν σε αυτόν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες της, η Ιόνια Οδός, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός. Πλέον, ο οδηγός με ένα πομποδέκτη θα μπορεί να κινείται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να αλλάζει συσκευή. Η χρέωση παραμένει η ίδια (0,06 λεπτά ανά χλμ.) όπως και τα εκπτωτικά προγράμματα του κάθε αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός θα φορτίζει με ευρώ τον πομποδέκτη της επιλογής του και με αυτόν θα πληρώνει παντού. Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές, ενώ το σύστημα GRITS προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2020.